Ціни на овочі в Україні продовжують зростати. Зокрема, спостерігається підвищення вартості картоплі. За даними аналітиків проєкту EastFruit, популярний овоч нині продається по 22-28 гривень за кілограм, тоді як тиждень тому його ціна становила 20-25 гривень. Також триває підвищення цін на білокачанну капусту і моркву. За один тиждень капуста подорожчала з 24-27 до 25-30 гривень за кілограм, тоді як морква піднялася в ціні з 22-24 до 20-30 гривень.
Ріпчаста цибуля також подорожчала: верхня межа цін зросла з 15 до 16 гривень. На фоні низького попиту та збільшення імпорту, ціни на огірки почали зменшуватися — з 90-95 гривень до 80-85 за кілограм. Солодкий перець також став дешевшим: нижня межа опустилася зі 135 до 130 гривень, а ціна на томати коливається від 85 до 130 гривень за кілограм.
На українському ринку залишився тільки імпортний баклажан, що призвело до збільшення цін вдвічі — з 55-60 до 115-120 гривень за кілограм. Подорожчали і броколі — з 90-100 до 100-110 гривень, а цвітна капуста зросла в ціні з 90-95 до 100-130 гривень. Водночас, ціни на часник знизилися з 80-170 до 70-150 гривень за кілограм.
У сегменті зелені також фіксується зростання цін. Наприклад, кріп та петрушка нині продаються за 150-200 гривень за кілограм, хоча тиждень тому ціни були в межах 100-150 та 120-150 гривень відповідно.
Що стосується фруктів, то, у зв’язку з активізацією попиту, ціни в основному підвищилися. Єдине виняток — виноград, що подешевшав: верхня межа знизилася з 280 до 250 гривень за кілограм, а максимальна ціна лимона тепер становить 125 гривень, тоді як тиждень тому вона була 130 гривень.
Олександр Хорєв, координатор проєкту EastFruit Weekly Ukraine, підкреслив, що цього сезону спостерігається значне зростання цін на овочі для борщу. За його словами, ціна на капусту в Україні нині на 170% вища за минулорічну, морква подорожчала на 120%, картопля — на 80%, а буряк — на 40%.
Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка додав, що овочі та фрукти, вирощені в відкритому ґрунті, постраждали від посухи, адже не всі агрокомпанії мають доступ до меліоративних систем.