В Україні на торгах минулого тижня ціни на капусту сягнули рекордних 40 гривень за кілограм. Внаслідок цього овоч знову став найдорожчим компонентом у складі класичного борщового набору.
Аналітики порталу EastFruit повідомили, що ціни на моркву продовжують зростати. Мінімальна вартість піднялася з 25 до 28 гривень за кілограм. Також зафіксовано зростання цін на столовий буряк — з 14-15 гривень за кілограм до 15-17.
Останнім часом спостерігається зниження цін на тепличні томати. Вартість зменшилася з 95-100 грн за кілограм до 85-90 грн. Крім того, ціни на огірки також продовжують бути нижчими, з показників 95-145 грн/кг вони знизилися до 85-140 грн.
Зелень минулого тижня демонструвала зростання цін. Кріп і петрушка подорожчали до 200-300 гривень за кілограм, у порівнянні з 180-250 і 150-150 гривень відповідно. Зелена цибуля також стала дорожчою, з 70-140 до 80-150 грн/кг. Єдиним продуктом, що подешевшав, виявився салат, ціна на який знизилася з 230-250 грн/кг до 150-230 грн/кг.
Що стосується фруктів, то за останній тиждень спостерігається неоднозначна динаміка цін. Вартість хурми зросла з 105-115 грн за кілограм до 155-190 грн, тоді як ціни на банани також почали підвищуватися – з 55-60 грн за кілограм до 58-68 грн.
Координатор проєкту EastFruit Weekly Ukraine Олександр Хорєв зазначив, що в Україні наразі існує значний діапазон оптових цін на мандарини, який коливається від 65 до 130 гривень за кілограм. Він також підкреслив, що в минулому році середня вартість цих фруктів була на 50% нижчою.
Експерт у сфері агрономії Лариса Гук повідомила, що в Україні спостерігається тенденція до підвищення цін на гречку. Ця популярна крупа може досягнути свого максимального значення вже за кілька тижнів.