Минулого тижня в Україні ціни на деякі овочі та фрукти зросли. Особливо різко зросли ціни на буряк.
Експерти EastFruit повідомили, що ціна на овочі збільшилася з 16-17 гривень за кілограм до 17-20. Одночасно продовжилося підвищення цін на огірки – з 95-150 до 100-160 грн/кг, а також підвищилася вартість солодкого перцю – максимальна ціна зросла з 185 до 205 гривень.
Цвітна капуста також стала дорожча, ніж тиждень тому. Ціни зросли з 115-120 до 140-145 грн/кг. До того ж, гарбуз подорожчав – з 25-30 до 30-40 грн/кг.
На минулому тижні в Україні відзначено зниження цін на моркву – нижня межа вартості зменшилася з 28 до 26 гривень за кілограм. Одночасно відбулося зниження цін на томати – їхня нижня межа впала з 90 до 85 грн/кг.
У категорії овочів знизились ціни на салат – він тепер коштує від 80 до 150 гривень за кілограм, замість попередніх 150-180 гривень.
Учасник Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин поділився інформацією про те, що в Україні спостерігається підвищення інфляції, і цей процес продовжиться.
Він зазначив, що на вартість продукції впливають обстріли енергосистеми України, які призводять до збільшення витрат на енергетичні ресурси, що, в свою чергу, відображається на собівартості. Також враховується невдалий врожай минулого року та залежність від імпорту.