Минулого тижня в Україні спостерігалося підвищення цін на овочі борщового набору. Зростання попиту на буряк призвело до підвищення цін на 20–25%, через що овоч продавався вдвічі дорожче, ніж рік тому.
Аналітики проєкту EastFruit вказали, що оптові ціни на буряк коливалися в межах 20–30 гривень за кілограм, хоча тиждень тому овоч можна було купити за 16–25.
У той же час подорожчала ріпчаста цибуля – з 14–16 грн/кг до 15–20, а також зростання цін на моркву продовжилося – з 27–30 до 30–40 грн/кг. Білокачанна капуста також стала дорожчою, як торішня, так і рання – з 44–45 до 45–55 грн/кг і з 40–60 до 50–80 грн/кг відповідно.
Теплі погодні умови помітно прискорили дозрівання місцевих огірків, внаслідок чого ціни знижувалися з 90–160 до 80–100 гривень за кілограм. Вартість часнику збільшилася з 100–150 до 130–170 грн/кг.
У сегменті зелені виросли ціни на зелений лук з 130–160 до 160–200 гривень за кілограм.
Сегмент фруктів відзначився підвищенням цін на банани з 70–75 до 74–78 грн/кг та на яблука – з 25–40 до 30–43 грн/кг. Ціни на груші знизилися зі 110–120 до 65–100 гривень за кілограм.
Заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук зазначив, що регулятор очікує збільшення врожаїв цього року, що має сприяти зниженню продовольчої інфляції.
За його словами, стосовно зернових НБУ прогнозує зростання врожаю на 12%, щодо олійних – на 10%, а що стосується овочів і картоплі – на 17%.