Врожай зернових в Україні не є найзначнішим у світі. Проте країна зарекомендувала себе як важливий світовий постачальник зерна завдяки своїй здатності експортувати більшість вирощеного.
Аналітик ринку Reuters Карен Браун зазначає, що успіх України зумовлений швидким зростанням виробництва кукурудзи, яке в 2010-х роках потроїлося. На жаль, після рекордного врожаю 2021-22 років виробництво зерна в Україні істотно скоротилося.
Деякі ранні прогнози вказують на те, що ця негативна тенденція може тривати і в 2025-26 роках, що, якщо станеться, може ще більше знизити частку експорту України та принести вигоду конкурентам-постачальникам, таким як США.
Крім того, низький врожай української пшениці та відносно середні перспективи Росії можуть створити тиск на світові поставки пшениці в 2026 році. Але на тлі зернових труднощів олійні культури залишаються позитивним моментом для українських фермерів.
З 2022 року зернове господарство в Україні стало переважно збитковим через логістичні проблеми, пов'язані із війною, та інші економічні фактори.
Виробництво основних зернових культур – кукурудзи, ячменю та пшениці – у 2024-25 роках стало одним з найнижчих за останнє десятиліття, зменшившись на 34% порівняно з показниками 2021-22 років через скорочення посівних площ.
Минулого тижня київський аташе Міністерства сільського господарства США оцінив площу збору пшениці в Україні в 2025-26 роках на 22-річному мінімумі через суху погоду під час посівної. Це призведе до зниження виробництва пшениці на 23%.
За прогнозами USDA, у 2024-25 роках на Україну припадатиме 11,7% світового експорту кукурудзи, що є 14-річним мінімумом. Частка України в експорті пшениці в 2024-25 роках становитиме 7,7%, що стане другим зниженням до рівня нижче 8% за останнє десятиліття. Постачання зерна в Україну не зменшилися так суттєво, як виробництво, оскільки країна змогла експортувати значну частину врожаю.
При цьому тваринницька галузь України та попит на корми на внутрішньому ринку зазнають значних труднощів з початку війни.
Останнім часом Україна експортувала понад 80% свого річного врожаю кукурудзи і близько 75% врожаю пшениці. Для США ці показники становлять 16% і 45% відповідно.
Олійні культури, такі як соняшник, соя і ріпак, забезпечують українським фермерам вищий потенціал рентабельності в порівнянні з зерновими. У 2023-24 та 2024-25 роках загальна площа збору цих культур досягне рекордних показників, збільшившись на понад 30% за останнє десятиліття завдяки розвиненій внутрішній мережі переробки та високому зовнішньому попиту на продукцію.
Посівні площі ріпаку в 2025-26 роках, ймовірно, скоротяться через несприятливі умови осінньої посадки. Прогнози щодо сої та соняшнику неоднозначні.
В Україні експорт продуктів переробки олійних культур, таких як олія і шрот, перевищує експорт сирого насіння, що може принести користь Україні.
Заступник голови Нацбанку Сергій Ніколайчук повідомив, що регулятор прогнозує підвищення врожаїв цього року, що має сприяти зменшенню продовольчої інфляції.
За його словами, щодо зернових НБУ прогнозує зростання врожаю на 12%, щодо олійних – на 10%, щодо овочів і картоплі – на 17%.