Цього тижня українські фермери змушені знижувати ціни на цибулю через спад попиту та суттєве перевищення пропозиції. Про це повідомляє 8 канал, посилаючись на дані аналітичного проєкту EastFruit.
За інформацією, дрібні господарства активно реалізують запаси овочів, що зберігаються в необладнаних приміщеннях, прагнучи продати цибулю до настання холодів і змушені йти на поступки у цінах. Наразі вартість ріпчастої цибулі у фермерів коливається в межах 5-10 грн/кг (приблизно $0,12-0,24 за кілограм), що в середньому на 25% нижче за показники наприкінці минулого тижня.
Якщо порівнювати з минулим роком, українська цибуля продається приблизно на 41% дешевше. Водночас учасники ринку відзначають, що знайти якісний овоч важко, адже більшість виробників залишають ці запаси для зимового продажу.
Що стосується роздрібних цін, то в супермаркетах України цибуля коштує: у мережі АТБ – 7,95 грн/кг, у Varus – 6,90 грн/кг, а в Сільпо – від 11 грн за кілограм.
Окрім того, протягом останнього тижня в Україні продовжилися зміни у вартості овочів, фруктів та ягід. Наприклад, сезон місцевих тепличних огірків наближається до фінішу, що призводить до практично щоденного зростання їхньої вартості. До того ж, ціна якісної моркви також демонструє тенденцію до підвищення.

