За даними Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), які оприлюднив 8 канал, загальна сума продуктів для приготування 12 пісних різдвяних страв на одну особу цього року становить 913,57 гривні. Це на 11% більше, ніж минулого року.
Цьогорічна "різдвяна корзина" подорожчала помірковано, що відбулося здебільшого завдяки значному здешевленню овочів. Водночас, у ціні помітно зросли фрукти, риба та бакалія.
Завдяки "овочевій дефляції" чекати економії можна при приготуванні таких страв, як вареники з капустою, собівартість яких знизилася на 47%, картопля з часником (-40%) та вінегрет (-18%). Пісний борщ також став доступнішим, подешевшавши на 18% в порівнянні з минулим роком.
Однак ключові символи різдвяного столу, а саме кутя та узвар, зазнали значного подорожчання. Вартість куті піднялася на 37%, а узвар — більш ніж удвічі, зрісши на 150%.
Особливо варто окремо відзначити стрибок цін на рибні страви: оселедець подорожчав на 24%, а риба для запікання (хек) — на 25%. Також на 22% зросла ціна на соняшникову олію, яка є базовим інгредієнтом більшості пісних страв.
Водночас вартість новорічного святкового столу, де окрім пісних страв присутні м’ясні та алкогольні продукти, буде у кілька разів вищою. Згідно з оцінками Інституту аграрної економіки, сім’я з чотирьох осіб витратить приблизно 3980 гривень на святкову вечерю 31 грудня.
Для порівняння, минулого року закупівля продуктів для новорічних страв коштувала українцям близько 3594 гривні, що свідчить про зростання ціни всього на 10% за рік.

