Вживання кави давно асоціюється з покращенням здоров'я серця та продовженням тривалості життя. Проте, переваги кави можуть залежати від часу її вживання. Як повідомляє CNN, нове дослідження, опубліковане в журналі European Heart Journal, виявило, що ті, хто п’є каву вранці, отримують значні переваги для здоров’я, які не спостерігаються у тих, хто вживає каву пізніше протягом дня.
Авторами дослідження було проаналізовано дані про харчування та здоров’я 40 725 дорослих людей, віком 18 років і старше, з Національного дослідження здоров'я та харчування, проведеного в період із 1999 до 2018 року. В дослідження включали як каву з кофеїном, так і без кофеїну.
Дослідники виділили два основні часи споживання кави: вранці та протягом дня. Протягом середнього періоду спостереження, який тривав майже 10 років, зафіксовано 4 295 смертей з усіх причин, зокрема 1 268 – від серцево-судинних захворювань і 934 – від ракових захворювань.
Аналіз показав, що вживання кави вранці знижує ймовірність смерті від будь-яких причин на 16% і від серцево-судинних захворювань на 31% у порівнянні з тими, хто не пив каву. Натомість, серед тих, хто пив каву протягом дня, ці переваги для здоров'я серця не зафіксовано, і ризик смертності залиш