Перспективи світових цін на продукти харчування до 2027 року: що очікує Україну та глобальний ринок
Аналітика Світового банку свідчить, що у 2025 році світовий ринок продуктів харчування очікує зниження цін приблизно на 6%. У 2026 році падіння цін триватиме, проте вже менш відчутно — близько 0,3%. За прогнозами експертів, у 2027 році вартість основних харчових товарів, таких як зерно, олія, борошно, залишатиметься відносно стабільною, змінюючись у межах 1-2% порівняно з попереднім роком.
Динаміка ключових культур та товарів
Рис на світовому ринку відчутно подешевшав у жовтні 2024 року, досягнувши найнижчої позначки з початку 2017 року. Причина — надлишкова пропозиція культури, що виникла через збільшення виробництва, скасування експортних обмежень Індією і зростання запасів рису на 5% у найбільших експортерів (Індія, Пакистан, Таїланд, США, В’єтнам). Попит на імпорт при цьому залишається помірним.
Пшениця також продовжить дешевшати у 2025 році, що матиме вплив на собівартість хліба у багатьох країнах світу. За оцінками, у 2025 році виробництво пшениці збільшиться на 7%, у 2026-2027 роках – приблизно на 4% щорічно. Тим часом ціни на кукурудзу очікують невелике зростання на 4% у 2025 році, з подальшим зниженням у 2026, після чого ціни почнуть знову поступово збільшуватися у 2027-му. Прогнози вказують на рекордне збільшення врожаю кукурудзи на 5% у сезоні 2025-2026, однак зростання споживання і обмежені запаси можуть лише дещо перевищувати пропозицію.
Ціни на сою у 2025 році, за прогнозами, знизяться завдяки рекордним обсягам виробництва, але в 2026-2027 роках очікується їх стабілізація.
Інші харчові продукти продемонструють у третьому кварталі 2025 року загальне подешевшання приблизно на 6% у порівнянні з 2024 роком, обумовлене, передусім, зниженням цін на фрукти і цукор. Проте вартість яловичини, навпаки, підвищиться. Світові ціни на цукор прогнозують падіння приблизно на 15% у 2025 році і ще на 3% у 2026 році через надлишок пропозиції на ринку, а у 2027 році очікується стабілізація.
Яловичина на ключовому ринку США зросла в ціні на 2% за останній квартал та 9% у порівнянні з минулим роком. Це зумовлено скороченням числа великої рогатої худоби до рівнів, не бачених з 1951 року. Проте у найближчі два роки цінова ситуація має стабілізуватися.
Щодо ринку кави, то ціна на арабіку може зрости на 50% у 2025 році, але в наступні два роки очікується поступове зниження – на 13% у 2026 і на 5% у 2027 роках завдяки збільшенню виробництва. Ціни на робусту також поступово знизяться приблизно на 2% щорічно в цей період.
Ціна на чай знизиться у 2025 році на 5% через зростання виробництва в Південній Азії та Східній Африці, але у 2026-2027 роках очікується щорічне подорожчання на рівні 2%.
Особливості ситуації в Україні
В Україні станом на кінець жовтня 2024 року спостерігається підвищення вартості свіжих овочів. Зокрема, ціна на огірки зросла з 75-105 гривень за кілограм до 90-130 гривень, а помідори червоного сорту подорожчали з 28-80 гривень до 45-95 гривень за кілограм. Натомість деякі популярні сорти яблук стали дешевшими майже вдвічі у порівнянні з попереднім місяцем.
Однак для українських виробників і споживачів залишаються виклики, пов’язані з проблемами з енергозабезпеченням. Витрати на генератори, що виконують роль резервного живлення, спричиняють додаткове навантаження на собівартість продукції, що може призвести до ще більшого підвищення цін на харчові товари на внутрішньому ринку.
Загальний висновок
Світові тенденції демонструють відносну стабільність у цінах на продукти харчування у найближчі роки, з періодами як помірного зниження, так і незначного зростання. Для України важливими залишаються сезонні коливання цін на овочі та потенційні ризики, пов’язані з енергетичною безпекою, що може впливати на загальну вартість продуктів харчування в країні.
