Авокадо є одним з найвідоміших фруктів, багатих на корисні речовини, і його часто вважають універсальним продуктом. Цей фрукт, який часто подають як суперфуд, завоював визнання дієтологів. Але для людей з певними медичними умовами авокадо може стати серйозним ризиком. Воно може взаємодіяти з деякими лікарськими засобами і навіть впливати на важливі фізіологічні показники. Ось декілька ризиків, пов’язаних із вживанням авокадо, згідно з інформацією Healthdigest.
По-перше, авокадо може викликати алергічні реакції. Люди з алергією на латекс мають вищий ризик розвитку латексно-фруктового синдрому, що може спричинити алергію на продукти, що містять певні білки, взяті з каучукових дерев. Авокадо входить до числа таких продуктів. Згідно з даними Американського фонду астми та алергії, 30-50% людей, які мають алергію на латекс, можуть стикатися з цією проблемою, прояви якої можуть включати шкірний дискомфорт, набряки та болі в животі.
По-друге, вживання авокадо може бути небезпечним для людей з миготливою аритмією. Лікарі часто призначають таким пацієнтам препарати для розрідження крові, які допомагають уникнути утворення тромбів. Важливо зазначити, що ці препарати знижують дію вітаміну К в організмі, а авокадо містить приблизно 18% добової норми цього вітаміну в 100-грамовій порції. Лікар може порадити обмежити споживання авокадо, оскільки це може вплинути на ефективність ліків.
Калій, який міститься в авокадо, може бути ризиковим для людей з хронічними захворюваннями нирок. У пацієнтів на пізній стадії захворювання нирок виникають труднощі з видаленням калію з організму, що може призвести до його накопичення і викликати небезпечні стани, такі як гіперкаліємія. У таких випадках ризик розвитку цього стану збільшується до трьох разів.
Крім того, авокадо може викликати проблеми в людей з розладами травлення. Хоча фрукт насичений корисними компонентами, його вживання може бути небезпечним для тих, хто дотримується дієти з низьким вмістом коротколанцюгових вуглеводів, оскільки це може призвести до газів, здуття, запорів, діареї та загального дискомфорту в шлунку.
Також варто зазначити, що авокадо може бути тригером кислотного рефлюксу, особливо для людей, які страждають на гастроезофагеальну рефлюксну хворобу. Його вживання може викликати погіршення стану, якщо у вас є проблеми з травленням. У зв'язку з високим вмістом калію, людям, які приймають бета-блокатори або інгібітори АПФ, слід обережно дотримуватися режиму споживання цього фрукта.