Святкування Нового року в Україні 2026 року обійдеться громадянам приблизно у 3980 гривень — це на 10,7% більше, ніж минулого року. Про це в ефірі 8 каналу розповів Юрій Лупенко, академік НААН і директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки".
Фахівці центру оцінювали вартість традиційного меню на 31 грудня за середніми цінами торговельних мереж станом на середину грудня. У розрахунках бралася за основу сім'я з чотирьох осіб. До святкового переліку увійшли улюблені українцями страви: салати, рибні та м’ясні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні вироби, кондитерські вироби, безалкогольні напої і шампанське.
Зазначається, що класичний салат "Олів’є" цього року коштуватиме близько 407 гривень за 3 кілограми інгредієнтів — це на 5,8% дорожче, ніж у попередньому році. Менш стрімко зросла вартість популярного салату "Оселедець під шубою" — на 4%, що становитиме майже 175 гривень за 1,5 кг продуктів.
Значущим стало подорожчання м’ясних страв і нарізок — тут зростання склало 23%. За приблизно 3 кг ковбас, бекону, свинячих відбивних та курячого філе доведеться викласти 1269 гривень. Найбільше зросла ціна на курятину — на 40%.
Щодо риби, то оселедець у натуральному вигляді (без додаткових інгредієнтів салатів) коштуватиме приблизно 135 гривень за 0,5 кг філе, що на 13,4% більше, ніж торік.
Позитивною новиною для українців стало зниження цін на овочі та фрукти, які використовують у салатах. Загальна вартість овочів — серед яких картопля, гриби, перець, огірки і помідори — склала 473 гривні, що на 5% менше за минулий рік. Фрукти подешевшали суттєвіше — на 22%, тож мандарини, банани і лимон можна придбати приблизно за 200 гривень.
Алкогольна складова святкового столу цьогоріч обійдеться дорівнює: 278 гривень за 0,5 літра бренді (зростання на 6%) та 239 гривень за пляшку шампанського об’ємом 0,75 літра (+14%). Найпомітніше подорожчали безалкогольні напої — на 34%, їхня вартість сягає 149 гривень. За кілограм шоколадних цукерок доведеться заплатити близько 326 гривень (+16%).
Додатково до традиційного набору на святковому столі часто з’являються й делікатеси — баночка червоної ікри вагою 100 грамів та 180 грамів червоної риби, які сьогодні коштують 469 і 344 гривні відповідно. Враховуючи ці продукти, вартість більш розкішного варіанту новорічного меню наближається до 4793 гривень, що на 10,6% більше, ніж минулорічний показник.
Варто нагадати, що Україна четвертий рік поспіль зустрічає Новий рік в умовах воєнного стану. При цьому новорічний стіл обходиться майже втричі дорожче за різдвяну вечерю, яка коштує близько 1374 гривень — це пояснюється традицією пісних страв у різдвяний вечір.
До речі, минулого року, у 2025-му, вартість святкового меню становила 3594 гривні, однак тоді зростання цін було більш стрімким — на 20-25% порівняно з 2024 роком.

