Виробники кави в Україні продовжують піднімати ціни на свій продукт, оскільки споживчі ціни досі не відображають реальної вартості кавових зерен, повідомляє 8 канал з посиланням на дані Bloomberg.
Карлос Мера, очільник досліджень ринку сільськогосподарської продукції у Rabobank, відзначає, що зміни цін на каву в магазинах зазвичай відстають від коливань ціни зерен на кілька місяців або навіть до року. За його словами, темпи зростання цін найближчим часом не спадуть.
Крістіна Скоккья, генеральна директорка італійської компанії Illycaffe SpA, повідомила, що її фірма планує підвищити вартість кави на всіх ринках і платформах у зв’язку з різким подорожчанням зелених зерен.
Вона пояснила, що суттєве зростання ціни зерна здебільшого викликане спекулятивними факторами, а не реальним дефіцитом поставок. Компанія має намір вдруге за цей рік збільшити вартість кави вже в січні.
Згідно з прогнозами Illycaffe, ціна на необсмажені кавові зерна стабілізується у другій половині 2026 року на рівні від 2,8 до 3 доларів за фунт (приблизно 0,45 кг), однак цей показник все одно буде вищим за середній за останні п’ять років.
Минулого місяця ціна на арабіку досягла рекордного максимуму через поєднання американських тарифів на імпорт з Бразилії — одного з ключових експортерів — та нестабільності врожаю у світі. Після оголошення президентом США Дональдом Трампом розширення тарифних пільг для бразильської кави, ціни трохи знизилися, але залишаються на історично високих рівнях.
Попри підвищення цін, попит на каву в Україні залишається стабільним, а виробники очікують подальше зростання ринку.
До кінця серпня біржова ціна на арабіку в Нью-Йорку піднялася до максимуму за два місяці через побоювання, що через несприятливі погодні умови врожай у Бразилії буде нижчим за очікуваний рівень. Також існують сумніви щодо якості та обсягів врожаю 2026 року.
За два останні роки, 2023 та 2024, ціни на арабіку зросли приблизно на 190%, тоді як вартість більш доступної робусти збільшилась на 263%, повідомляє 8 канал.

