Минулого тижня ціни на овочі "борщового набору" в Україні переважно підвищувалися. Винятком стала картопля, через знижений попит та збільшення пропозиції фермери були змушені знижувати ціни на цей овоч.
Аналітики проєкту EastFruit зазначають, що найдешевший овоч наразі реалізується за 16 гривень за кілограм, хоча тиждень тому його ціна становила 18 гривень. У той же час, вартість капусти зросла з 34-40 до 42-45 грн/кг, буряк подорожчав з 17-20 до 18-25 грн/кг, а цибуля – з 12-14 до 14-16 грн/кг.
Аналітики також включили редис до свого щотижневого огляду, оскільки його сезон лише розпочинається. На даному етапі ціни на нього коливаються між 65 і 70 грн за кілограм.
Вартість яблук у фруктовій категорії підвищилася – нижня межа ціни зросла з 25 до 30 гривень.
Слід звернути увагу, що вартість зелені залишилася на попередньому рівні, окрім салату – цього тижня його ціна становила 100-110 грн/кг, хоча минулого тижня вона коливалася від 80 до 150.
В Україні з початку року через підвищення інфляції вартість продуктової корзини зросла приблизно на 25-30%. Найбільше це вплинуло на ціни фруктів, овочів та молочних виробів.
Вказується, що суттєве подорожчання продуктів стало результатом підвищення інфляції до 13,4% в річному обчисленні, а також низького врожаю торік, зростання цін на електрику та витрати на логістику.