Цього тижня українські фермери змушені знижувати відпускні ціни на цибулю через падіння попиту при зростанні пропозиції на ринку. Про це свідчать висновки аналітиків проєкту EastFruit, які відзначили активність невеликих господарств у продажу овочів із недостатньо якісних сховищ. Власники намагаються реалізувати продукцію до настання холодів і готові йти на поступки у вартості.
Наразі ціни на репчаті цибулини в Україні варіюються в межах 5-10 грн/кг (приблизно $0,12-0,24 за кілограм), що в середньому становить близько 25% зниження в порівнянні з кінцем минулого тижня. При цьому річна динаміка демонструє падіння цін на цибулю приблизно на 41% у порівнянні з аналогічним періодом торік. Попри зниження вартості, учасники ринку відзначають проблеми з закупівлею якісної продукції, адже більша частина врожаю збережена для реалізації у зимовий період.
У торговельних мережах ціни на цибулю різняться: в АТБ вона доступна за 7,95 грн/кг, у Varus — 6,90 грн/кг, а в супермаркетах Сільпо вартість стартує від 11 грн за кілограм.
Крім того, за останній тиждень в Україні відбулися зміни у цінах на різні овочі, фрукти та ягоди. Зокрема, сезон реалізації місцевих тепличних огірків поступово завершується, що призводить до поступового зростання їхньої вартості. Також відзначається зростання цін на якісну моркву.
Про ці тенденції повідомляє 8 канал, посилаючись на аналітичні дані та результати моніторингу ринку сільськогосподарської продукції в Україні.

