Інфляційні процеси в Україні очікують на зниження влітку, а наприкінці року показники сповільняться до однозначних значень. Про це повідомив голова Національного банку Андрій Пишний під час брифінгу.
"Згідно з прогнозами НБУ, влітку зростання цін у річному вимірі почне вщухати для багатьох товарів та послуг. Очікуване підвищення врожаїв покращить ситуацію із продовольчою інфляцією з третього кварталу й допоможе вирівняти її на відносно низькому рівні в подальшому", – підкреслив він.
На думку Пишного, основний тиск на інфляцію з часом ослабне завдяки монетарній політиці НБУ, покращенню постачання електроенергії та зменшенню тиску з боку ринку праці. Додатковим фактором стане зниження цін на нафту через торговельні протистояння у світі.
"В результаті, інфляція наприкінці 2025 року знизиться до 8,7%, а у 2026 році – до цілі 5%", – зазначив голова НБУ.
Пишний зазначив, що в перші місяці поточного року інфляція зростала, а в березні досягла 14,6% у річному вимірі. Ця динаміка була викликана залишковими ефектами поганих урожаїв минулого року, підвищенням цін на підакцизні товари, а також впливом основних чинників, зокрема зростанням витрат підприємств на енергоресурси та оплату праці, а також активним споживчим попитом.
"Правління Національного банку ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 15,5%. Це рішення допоможе підтримати стабільність валютного ринку, контролювати інфляційні очікування та поступово знизити інфляцію до цілі 5% у межах політики", – сказав голова НБУ.
У березні інфляція на споживчому ринку в річному вимірі прискорилася до 14,6% у порівнянні з березнем минулого року. За даними Держслужби статистики, в березні, у порівнянні з лютим, споживча інфляція становила 1,5%, а з початку року – 3,5%.
Ціни на продукти харчування та безалкогольні напої за рік зросли на 17,4%. Найзначніше здорожчання спостерігалося у цін на яйця (+44,7%), олію соняшникову (+35,4%), овочі (+32,3%) та масло (+31,9%).