Популярні овочі в Україні минулого тижня почали дорожчати. Ціни на капусту минулого року виросли.
Аналітики проєкту EastFruit зауважили, що нижня цінова межа зросла з 42 до 44 гривень. Дорожче, ніж минулого тижня, продавалася і морква – нижня цінова межа піднялася з 25 до 27 грн.
Водночас виробники картоплі знизили ціни. Цей популярний овоч продавали по 13-23 грн/кг, хоча тиждень тому ціни були від 15 до 24.
У продаж надійшли перші партії місцевих тепличних помідорів, які дорожчі від імпортних, внаслідок чого ціни на томати зросли з 65-85 до 85-135 гривень за кілограм.
Ціна на кабачки знизилася зі 110-115 до 95-110 грн/кг, а пекінська капуста подорожчала з 55-60 до 60-90 грн/кг. Високий попит на редис дозволив продавцям підняти ціни – нижня цінова межа зросла з 50 до 65 грн/кг.
У сегменті зелені зросли ціни на зелену цибулю – нижня цінова межа піднялася зі 100 до 130 гривень. Також знизилися ціни на салат з 95-110 до 90-100 грн/кг і кріп з 195-230 до 180-200 грн/кг.
У фруктовому сегменті ціни в основному падали. Виноград став дешевшим – нижня цінова межа знизилася зі 175 до 110 грн/кг, а також зменшується ціна на ківі – верхня цінова межа упала з 270 до 190 грн/кг. Ціни на мандарини знизилися з 75-135 до 65-125 грн/кг.
Ціни на інші позиції залишилися на рівні попереднього періоду.
Світові ціни на продукти харчування продовжують зростати. Основною причиною стало зменшення виробництва та високий попит. Індекс цін на продовольство в березні практично не змінювався з лютого і склав 127,1.