На минулому тижні в Україні спостерігались зміни в цінах лише на окремі види овочів та зелені. Запаси імпортованих помідорів на складах підштовхнули продавців знизити ціни.
Ціни на огірки продовжують зростати вже другий тиждень поспіль. Якщо раніше середня вартість цього популярного салатного овочу становила 85-140 грн/кг, то тепер вона коливається в межах 95-140 грн.
Ціни на кріп і петрушку знизилися: максимальна вартість зменшилася з 300 гривень за кілограм до 250, в той час як вартість зеленої цибулі зросла: мінімальна ціна піднялася з 80 до 100 гривень за кілограм.
Крім того, ціна на мандарини зросла з 55-125 до 60-145 грн за кілограм. Також збільшилася вартість ківі, ціни піднялися з 100-105 до 105-270 гривень за кілограм.
Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин підкреслив, що українцям слід очікувати підвищення цін на продукти вже цієї весни. На ціни впливають проблеми з електроенергією та опаленням, а також рівень інфляції.
Він зазначив, що замороження соціальних стандартів призведе до зростання попиту на недорогі товари.