Декілька овочів та фруктів в Україні на минулому тижні подорожчали. Зокрема, відзначено суттєве підвищення цін на буряк.
Експерти EastFruit повідомили, що ціна на овочі зросла з 16-17 гривень за кілограм до 17-20 гривень. При цьому продовжилося підвищення цін на огірки, які подорожчали з 95-150 до 100-160 грн/кг, а також зросла вартість солодкого перцю, де верхній поріг піднявся з 185 до 205 гривень.
Також трибуна для цвітної капусти стала більш дорогою у порівнянні з попереднім тижнем. Ціни зросли з 115-120 до 140-145 грн/кг. Окрім цього, вартості на гарбуз також зросли – з 25-30 до 30-40 грн/кг.
На минулому тижні в Україні зафіксовано зниження цін на моркву – найнижча ціна зменшилася з 28 до 26 гривень за кілограм. Тим часом, вартості томатів також знизилися – нижня межа знизилася з 90 до 85 грн/кг.
У розділі зелені ціна на салат знизилася з 150-180 до 80-150 гривень за кілограм.
Сегмент фруктів відзначився зростанням цін на окремі позиції. Вартість бананів підвищилась з 65-70 до 70-75 грн/кг. Мандарини також стали дорожчими, ціни зросли з 70-130 до 75-135 грн/кг.
Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зазначив, що в Україні спостерігається зростання інфляції, і цей процес продовжиться.
На його думку, обстріли української енергетичної інфраструктури впливають на ціни, оскільки це викликає збільшення витрат на енергетичні ресурси, що, в свою чергу, підвищує собівартість товарів. Крім того, негативний урожай минулого року та залежність від імпорту також погіршують ситуацію.