В Україні розпочалась тенденція до зниження цін на моркву. Виробники відзначають, що якість овочів значно погіршилась, оскільки відсоток відбраковування істотно зріс у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Аналітики проєкту EastFruit повідомили, що лише з початку цього тижня ціни на моркву в Україні знизились в середньому на 10%. Фермери пропонують цей овоч за ціною 23-30 грн/кг ($0,54-0,71/кг), що варіюється в залежності від якості та обсягу товару. Виробники змушені коригувати ціни навіть за умов обмеженої пропозиції якісної моркви.
Серед причин такої ситуації називають слабкий попит на овочі середнього та низького класу. Оптові трейдери та роздрібні мережі готові закуповувати моркву лише малими партіями через надзвичайно низький попит.
На якість моркви вплинули несприятливі погодні умови під час вегетації та збору врожаю. З липня 2024 року в Україні переважала спекотна та посушлива погода, що негативно позначилось на розвитку рослин. Восени минулого року, через дощі під час збору, фермери змушені були зберігати вологий урожай.
Незважаючи на зниження цін, на сьогоднішній день морква в Україні коштує в середньому в 2,2 рази дорожче, ніж у середині січня минулого року. У мережі Auchan овоч реалізують по 32,90 грн/кг, у Сільпо — від 34,60 грн/кг, а в АТБ морква має ціну 31,49 грн/кг.
Варто зазначити, що на більшість овочів в Україні знову почали підніматися ціни. Зокрема, тепличні огірки запускають нову хвилю зростання цін. Попри те, що вартість яблук досягла рекордних показників за останні вісім років, ціни на них продовжують зростати.