В Україні, в умовах обмеженої пропозиції, продовжують підвищуватися ціни на деякі продукти. Зокрема, білокачанна капуста стає найдорожчим овочем для приготування борщу. Аналітики проєкту EastFruit повідомили, що максимальна ціна на капусту зросла з 30 до 35 гривень за кілограм. Після незначного підвищення минулого тижня, вартість картоплі повернулась до попереднього рівня і становила 20-23 грн/кг, хоча два тижні тому ціни коливалися в межах 22-28 грн.
Серед інших овочів, максимальна ціна на солодкий перець знизилася з 140 до 135 гривень, а найдешевший кабачок тепер коштує 115 грн/кг, попередня ціна була 110 грн/кг. У сегменті зелені ціни залишилися стабільними.
Щодо фруктів, то тут спостерігається різноспрямований тренд. Гранати стали дешевшими – їхня вартість знизилась з 95-110 до 90-100 грн/кг, а хурма подешевшала з 95-170 до 80-150 грн/кг. Однак лимони стали дорожчими, і тепер оптові ціни на них починаються від 63 грн/кг, у той час як минулого тижня вартість була від 60 грн.
Ціни на банани також знизились. Якщо раніше їх продавали по 58-62 грн/кг, то зараз їхня вартість коливається між 52-60 грн/кг. Мандарини стали дешевшими, впавши в ціні з 75-140 до 65-135 грн/кг, в той час як апельсини подорожчали до 68-130 грн, порівняно з 65-125 грн/кг.
Координатор проєкту EastFruit Weekly Ukraine Олександр Хорєв зазначає, що ціни на картоплю почали зростати ще до початку активного збору врожаю пізніх сортів. Він вважає, що зараз немає підстав для різкого зниження ціни на картоплю.
Водночас, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин вважає, що напередодні свят очікується підвищення цін на м’ясо в Україні, але після Нового року вони повернуться до попередніх рівнів.