Ціни на моркву в Україні продовжують демонструвати тенденцію до зростання. Головна причина цього підвищення – значне збільшення попиту на овоч протягом останніх двох тижнів. Експерти проєкту EastFruit зазначають, що з моменту закінчення минулого тижня вартість моркви зросла в середньому на 11%, а виробники готові реалізовувати цей продукт за ціною 20-28 грн/кг ($0,48-0,67 /кг), що залежить від якості, регіону та інших факторів.
Зростання цін також пов’язане з активізацією торговельних операцій. Водночас більшість виробництв призупинили продажі якісної моркви, очікуючи подальшого підвищення цін, і зберігають основний урожай. У результаті, на ринок надходять лише надлишки, що призводить до обмеження пропозиції моркви.
Слід зазначити, що сьогодні ціна на якісну моркву в Україні вже на 83% вища порівняно з минулим роком. Деякі виробники планують продовжувати підвищувати ціни, якщо попит залишиться на тому ж рівні.
У супермаркеті АТБ моркву можна придбати за 16,95 грн/кг, тоді як у Сільпо ціни стартують з 28,70 грн за кілограм. В Auchan морква коштує 25,90 грн/кг.
Овочі в Україні в цілому дорожчають. Зокрема, знову зросли ціни на картоплю, водночас продовжує зростати ціна на капусту, а цибуля також подорожчала у порівнянні з минулим тижнем.
На фоні зниженого попиту та збільшення імпорту ціни на огірки знову почали знижуватися. На ринку України залишилися тільки імпортні баклажани, через що їх вартість зросла вдвічі.
Щодо фруктів, то активізація попиту призвела до загального зростання цін. Наприклад, апельсини подорожчали на 15-20% – до 80-120 грн, мандарини коштують від 90 до 120 грн за кілограм, а клементини – від 50 до 60 грн.