Минулого тижня в Україні ціни на різні овочі та фрукти зросли. Зокрема, відзначено суттєве подорожчання буряків.
Аналітики EastFruit повідомили, що ціна на овочі різко зросла з 16-17 гривень за кілограм до 17-20. Одночасно продовжувалося підвищення цін на огірки – з 95-150 до 100-160 грн/кг, а також спостерігалося зростання вартості солодкого перцю – верхня межа ціни піднялася з 185 до 205 гривень.
Цвітна капуста теж стала дорожчою в порівнянні з попереднім тижнем. Ціни зросли з 115-120 до 140-145 грн/кг. Також підвищилася вартість гарбуза – з 25-30 до 30-40 грн/кг.
На початку минулого тижня в Україні зафіксовано зниження цін на моркву – нижня межа вартості зменшилася з 28 до 26 гривень за кілограм. Одночасно спостерігається зниження цін на томати – нижня межа впала з 90 до 85 грн/кг.
У категорії зелені спостерігається зниження вартості салату з 150-180 до 80-150 гривень за кілограм.
Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зазначив, що інфляційні процеси в Україні посилюються, і це явище буде тривати.
На його думку, цінова ситуація дуже сильно залежить від атак на українську енергосистему, адже це веде до підвищення витрат на енергетичні ресурси, що, в свою чергу, впливає на собівартість товарів. Крім того, варто врахувати невдалий урожай минулого року та залежність від імпортних постачань.