Цвітна капуста також продавалася дорожче, ніж тиждень тому. Ціни зросли з 115-120 до 140-145 грн/кг. Крім цього, гарбуз подорожчав – з 25-30 до 30-40 грн/кг.
На минулому тижні в Україні розпочався процес зниження цін на моркву – найнижча цінова межа скоротилася з 28 до 26 гривень за кілограм. Одночасно ціни на помідори також зменшились – нижня цінова межа впала з 90 до 85 грн/кг.
У категорії овочів спостерігається зниження цін на зелений салат: він тепер коштує від 80 до 150 гривень за кілограм, тоді як раніше його вартість коливалася в межах 150-180 гривень.
Сегмент фруктів зазнав зростання цін на певні позиції. Вартість бананів підвищилася з 65-70 до 70-75 грн/кг. Мандарини також стали дорожчими порівняно з минулим тижнем. Ціни зросли з 70-130 до 75-135 грн/кг.
Член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин зазначив, що в Україні спостерігається зростання інфляції, і цей процес продовжуватиметься.
За словами експертів, на вартість товарів впливають атаки на українську енергосистему, оскільки це веде до підвищення витрат на енергетичні ресурси, які потім відображаються у собівартості продукції. Також важливими факторами є невдалий врожай минулого року та залежність від імпортних товарів.