За минулі вихідні на українських ринках переважало помірне підвищення цін на овочі, причому найбільше здорожчали огірки. За даними сайту "Столичного ринку", їхня вартість з минулої п’ятниці зросла більш ніж на 30%.
Зокрема, сьогодні в Одесі огірки продають по 105 грн/кг, тоді як наприкінці минулого тижня їхня ціна становила 80 грн/кг, а тиждень тому – 95 грн/кг.
Ціни на помідори за останні вихідні коливалися у різні боки: червоні томати подорожчали на 5 грн, до 60 грн/кг, тоді як рожеві трохи здешевшали – їхня вартість тепер 75 грн/кг, що на 10 грн менше. Загалом ціни на томати повернулися до показників минулого понеділка.
Білокачанна капуста піднялася у вартості з 8 до 10 грн/кг у порівнянні з п’ятницею. Баклажани також помітно подорожчали – на 15 грн, до 95 грн/кг.
Натомість перець сорту «Геркулес», який раніше коштував 115 грн/кг, тепер продається по 95 грн/кг. Ціни на картоплю лишаються стабільними вже близько тижня – 12 грн/кг.
Серед фруктів імпортна груша подорожчала на 10 грн, тепер її вартість – 125 грн/кг. Водночас апельсини здешевшали з 70 до 65 грн за кілограм.
Що ж до ягід наприкінці осіннього сезону, найбільші ціни зафіксовані на малину та голубику. Кілограм малини коштує 650 грн, що на 300 грн більше, ніж до вихідних. Голубика подорожчала на 50 грн і наразі продається по 800 грн/кг.
За словами Тараса Баштанника, президента Української плодоовочевої асоціації, у найближчі місяці ціни на такі овочі, як картопля, морква, буряк, цибуля та капуста, залишатимуться відносно низькими. Це пов’язано з обмеженою кількістю місць для зберігання традиційних овочів борщового набору.
Економіст Олег Пендзин, коментуючи загальну цінову динаміку для 8 каналу, зазначив, що зростання вартості продуктів пов’язане з додатковими витратами на генератори через відключення електропостачання. Водночас він прогнозує, що у листопаді подорожчання не перевищить 1,5%.
