Минулого тижня в Україні знову змінилися ціни на продовольство. Після короткого періоду стабільності відпускні ціни на картоплю почали зростати. Фахівці проєкту EastFruit зафіксували підвищення верхньої межі цін на цей овоч з 23 до 26 гривень. Значне скорочення запасів якісної продукції вплинуло на підвищення вартості білокачанної капусти, яка зросла з 33-35 грн/кг до 35-38 грн, а морква – з 23-30 грн/кг до 25-32 грн.
Водночас спостерігається тенденція до зниження цін на тепличні огірки, хоча їхня пропозиція в місцевих теплицях все ще обмежена. Ціни на цей овоч знизилися з 120-160 гривень за кілограм до 95-145 грн. Солодкий перець також подешевшав, його ціни зменшилися з 145-170 грн/кг до 140-145 грн/кг.
На противагу цьому, цвітна капуста подорожчала з 130-140 грн/кг до 140-145 грн/кг, а броколі стали дешевшими – 130-145 гривень за кілограм, хоча на попередньому тижні їхні ціни були на рівні 145-150 грн/кг.
У сегменті зелені ціни, здебільшого, підвищилися. Так, вартість кропу, петрушки та салату зросла до 250 грн/кг. Єдиним винятком стала зелена цибуля, ціна якої знизилася з 130-150 грн/кг до 70-140 грн/кг.
Що стосується фруктів, то ціни на яблука, які впали тижнем раніше, повернулися до попереднього рівня – 23-35 гривень за кілограм. Ціни на груші також зросли з 40-80 до 65-95 грн/кг, а ківі подешевшав з 100-120 грн/кг до 95-105 грн/кг.
Експерт у сфері сільського господарства Лариса Гук повідомила, що вартість продуктів в Україні в першій половині 2025 року, найімовірніше, продовжить зростати. Прогнозується, що подорожчання складе від 10-15% до 50% і більше.
Раніше заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук зазначив, що взимку найбільше зросли ціни на ті продукти, які в цей час не вирощуються в Україні, але їх зберігають, зокрема, це стосується овочів.