Ціни на овочі в Україні за останній тиждень зазнали різних змін. Значно зменшилися ціни на цибулю, що стало наслідком різкого погіршення якості продукції, яку зберігали. За даними аналітиків проекту EastFruit, вартість цибулі знизилася з 15-16 гривень за кілограм до 13-15 гривень. Також, морква почала дешевшати, знизившись з 25-32 до 23-20 грн/кг.
Разом з цим, ціни на огірки та солодкий перець продовжили рости. Нижня цінова межа на огірки зросла з 110 до 120 грн/кг, тоді як ціна солодкого перцю піднялася з 140-150 гривень до 145-170 грн/кг. Томати також стали дорожчими — верхня межа ціни зросла з 90 до 120 грн/кг. Баклажан подорожчав з 110-120 до 180-200 гривень за кілограм, а кабачки зменшилися в ціні з 90-100 до 85-90 грн/кг.
Також спостерігається зростання цін на якісний часник — верхня межа зросла зі 150 до 170 грн/кг. У сегменті зелені ціни на кріп і петрушку зменшилися — верхня межа ціни знизилася з 200 до 180 грн/кг, у той час як вартість салату підвищилася з 50-100 грн/кг до 150-160 грн/кг.
У фруктовому сегменті апельсини почали дешевшати, подешевшавши з 68-130 до 65-125 грн/кг, в той час як ціни на яблука знизилися з 27-35 до 23-32 грн/кг.
Аналітик асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ) Максим Гопка звернув увагу на те, що м’ясо залишається досить дорогим в Україні, що робить його менш популярним у споживанні, а низький попит стримує зростання цін.
Член Економічного дискусійного клубу, економіст Олег Пендзин, зазначив, що ціни на молочні продукти в Україні зросли, і це має об’єктивні причини для змін.
Крім того, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук висловив думку, що протягом 2025 року ціни на хліб можуть щомісячно зростати на 1,5-2%, а в річному вимірі могли б зростати більше ніж на 20%.