З початку року в Україні через підвищення інфляції ціна продуктового набору зросла в середньому на 25-30%. Цю інформацію наводять "Новини.LIVE" на основі даних Міністерства фінансів.
Журналісти провели аналіз цін на хліб, молоко, куряче філе, яловичину, картоплю, рис, сир, яблука, банани, помідори, цибулю та яйця.
Зазначено, що найбільше зростання цін спостерігалося на фрукти, овочі та молочні продукти. Вартість яблук підвищилася на 106,4%, з 20,49 грн до 42,31 грн за кілограм. При цьому картопля і молоко стали дорожчими більш ніж на 30%. За прогнозами, у березні ціни на "молочні продукти" можуть зменшитися на 2,5-5% завдяки збільшенню обсягів виробництва.
Ціни на ріпчасту цибулю зросли на 1,4%, з 16,27 грн до 16,50 грн за кілограм. Також у цю категорію входить рис, який подорожчав на 3,9%, з 56,67 грн до 58,93 грн за кг, і твердий сир, який зріс у ціні на 5,4%, з 499,10 грн до 526,32 грн за кг.
У статті вказується, що різкі зміни цін на продукти харчування викликані підвищенням інфляції до 13,4% у річному вираженні, а також низьким урожаєм минулого року, збільшенням вартості електроенергії та логістичних послуг.
Фахівці вважають, що ця тенденція продовжиться. Однак, аналітики не відкидають можливість, що деякі товари можуть знизити свою вартість через сезонні коливання цін.
Як повідомляв УНІАН, на початку березня ціни на овочі та фрукти в Україні зазнали значних змін. Аналітики проєкту EastFruit встановили, які ціни формуються на ці продукти. Було зазначено, що максимальна вартість знизилася з 34 до 30 грн. Картопля стала доступнішою, зменшившись з 20 до 18 грн. Також спостерігається зниження цін на броколі та цвітну капусту. Проте, вартість томатів, солодкого перцю та кабачків зросла.
Експерти також пояснили, чому в Україні постійно підвищуються ціни на сир. Як зазначили аналітики, головною причиною зростання вартості є сезонний вплив, який супроводжувався змінами в температурних і кліматичних умовах.