Зростання витрат на електроенергію сприяє збереженню високого рівня цін на більшість молочних продуктів в Україні, водночас знижується попит на свіжу молочну продукцію через падіння купівельної спроможності споживачів.
Про це йдеться у свіжому аналітичному звіті експерта Асоціації виробників молока Георгія Кухалейшвілі, підготовленому для 8 каналу.
За останній місяць більшість популярних молочних продуктів, зокрема сметана, кефір та молоко, подорожчали в межах 1-3%. Проте пастеризоване молоко з жирністю до 2,6% у плівці за цей час здешевшало на 1%, і тепер його середня ціна складає 47,61 грн/кг.
Натомість те саме молоко у пластиковій пляшці подорожчало на 1,7% і коштує в середньому 66,52 грн/кг. Сметана з жирністю 15% у пакуванні плівкою збільшилась у ціні на 1% — до 150,45 грн/кг, а фасована у стаканах — на 1,5%, до 189,99 грн/кг.
Швидше зростають ціни на кефір у пляшках, аніж у плівці: продукт жирністю 2,5% у плівці подорожчав на 1%, до 57,16 грн/кг, у пластиковій пляшці – відразу на 3%, до 78,92 грн/кг.
Тим часом питний йогурт з жирністю від 1,6% до 2,8% знизився в ціні на 1,1%, до 114,49 грн/кг, а кисломолочний сир жирністю 9% подешевшав на 2%, до 288,91 грн/кг.
Вартість вершкового масла з жирністю від 72,5% до 73% залишилася практично стабільною — в середньому 588,8 грн/кг (+0,4%).
Серед сирів найбільше піднялись ціни на український сир «Український» з жирністю 50% — на 2,2%, до 603,46 грн/кг, а також «Голландський» 45% — на 1,5%, до 598,44 грн/кг. Моцарелла жирністю 45% від вітчизняних виробників подорожчала на 3%, її середня вартість наразі 622,52 грн/кг.
Найбільше зниження цін зафіксовано у сиру Гауда 45% жирності, який впав у вартості на 4%, і тепер продається в середньому по 563,26 грн/кг. Така значна коливаність є особливістю молочного ринку.
У річному порівнянні найбільш суттєве зростання цін спостерігається у українського сиру Маасдам з жирністю 45%, ціна якого зросла на 31% і склала у середньому 740,57 грн/кг порівняно з аналогічним періодом минулого року.
Експерти прогнозують подальше подорожчання молочної продукції на 4-5% у найближчий час. Через війну фермерські господарства скорочують поголів’я корів, яке щороку зменшується приблизно на 6-7%. Це може призвести до скорочення поставок сирого молока та подальшого підвищення цін на молочні продукти.
Особливе занепокоєння викликає ситуація з виробництвом вершкового масла в Україні. Технологічна і економічна неефективність призводить до того, що заводи змушені або скорочувати його випуск, або повністю зупиняти виробництво. Надії на покращення після перегляду квот у Європейському Союзі поки що не виправдались.
Детальніше про цю тему розповідає 8 канал.

